НОЕМВРИ/2023

  КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В СОФИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ


   

  ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „БИОГРАФИЯ НА МОИТЕ ФИЛМИ“
  В ГАЛЕРИЯ НА ОТКРИТО В ГРАДИНА „КРИСТАЛ“

  SO-biografia-na.jpg

  До 12 ноември в Галерия на открито в градина „Кристал“ фотографска изложба разказва биографията на филмите на проф. Георги Дюлгеров.

  „Историята на един народ е низ от много лични истории и препречени пътища, които в крайна сметка ни показват през какви етапи сме преминали в развитието си като народ. Към нея трябва да се подхожда с мисъл какво от това, което разказваш, е важно и значимо за сегашните хора.“

  С този цитат от премиерата на най-новия филм на големия български режисьор Георги Дюлгеров – „Записки по едно предателство“ – започва изложбата с кадри от богата му филмография, обхващаща повече от 50 години.

  SO-izlojba-Diulgerov.jpg

  Изложбата „Биография на моите филми“ показва снимки зад и пред кадър на шедьоври на българското кино като „Мера според мера“, „Авантаж“, „Буферна зона“, „Хубава си, мила моя“ и много други, включително „Записки по едно предателство“ от 2023 г. Красива, емоционална и любопитна хронология на българското кино по време и след социализма, изложбата „Биография на моите филми“ следва сюжетната линия на автобиографичната книга на проф. Дюлгеров със същото име (издателство „Аргос“).

  Кадрите показват някои от големите звезди на киното ни – Руси Чанев, Филип Трифонов, Ивайло Христов, Мария Статулова, Вълчо Камарашев и много други.

  Коментарите под снимките са на самия проф. Дюлгеров и успяват само с няколко думи да предадат атмосферата на процеса, често показвайки бунтарския, непримирим и леко ироничен поглед на твореца към случващото се в действителността дори и по време на социализма.

  Подборът на фотографиите е направен от проф. Георги Дюлгеров, а изложбата се осъществява от No Blink I FILM с подкрепата на Столична община.

   

  * * *

   

  МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ДИЗАЙН „МЕЛБА“

  SO-melba.jpg

  От 2 до 12 ноември за шеста поред година Международният фестивал за дизайн в България „МЕЛБА“ среща публиката с едни от най-значимите имена в областта на типографията и графичния дизайн, на илюстрацията, архитектурата, продуктовия и индустриалния дизайн. „МЕЛБА“ е част от Календара на културните събития на София.

  Изпитаната формула от еднодневен симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, съпроводен от разнообразни изложби, работилници и дискусии в рамките на десетдневен фестивал, ще бъде приложена с размах и тази година от организаторите от „Студио Комплект“.

  Ядрото на фестивала е лекционният форум на „МЕЛБА“, който тази година ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Предстоящото издание включва лектори от шест държави:

  Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови със сътрудничеството си с Международния филмов фестивал в Карлови Вари и фотографа Йозеф Куделка;

  Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн, базирано в Ротердам и представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen, Фондация Cosmo Caixa, културния център „Онасис“ и др.;

  Дебора Манети, дизайнер на шрифтове, автор на проекта Fight for Kindness и съосновател на италианското студио за типография и брандинг Zeta Fonts;

  Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023;

  Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Adidas и Camper;

  Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с фокус върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като Nike, MTV, Sagmeister & Walsh, Universal music.

  Другият фокус във фестивала от самото му създаване е изложбата „Преглед на българския дизайн“. Тази година в нея шестима дизайнери работят в тясно сътрудничество с шест производствени компании в опит за „картографиране“ на индустриалната база в България. Предприемаческият дух дава шанс на творците да се запознаят с нови методи, материали и машини извън обичайната им среда. Куратор на изложбата е Дима Стефанова, дизайнер и инициатор на образователната платформа Know-How-Show-How. Изложбата ще бъде открита на 2 ноември от 18:30 ч. в галерия „КО-ОП“, като така ще бъде поставено началото на 10-дневния „МЕЛБА“ фестивал.

  Съпътстващите фестивални събития включват организираната за първа година от „Комплект“ в партньорство с Унгарския културен институт Лист дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика в областта на дизайна. В рамките на триседмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски ще се потопи в изучаване на града, а резултатът от резиденцията ще може да бъде видян в рамките на изложба в института.

  Сред акцентите в програмата е и изложбата „Дипломен проект“, представяща многообразието в похватите, медиите и темите, които вълнуват младото поколение днес и как то осмисля утрешния ден. Тази година на фокус е работата на Радина Йотова, визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Радина представя видео инсталацията, с която се дипломира от Кралската художествена академия в Хага през 2022 г. Работата ѝ разглежда абсурда, роден в опита да се имитира човешкото възприятие с алгоритми. Откриването е на 7 ноември в пространството за съвременно изкуство UniCredit Studio.

  Изложби ще има още в Чешкия център и в галерия PORTA. Фестивалът ще е място и за творчески работилници за сито и ризо печат, водени от специалистите в областта Оскар Гинтер (Франция) и Диего Мена (Испания) и организирани в партньорство с българското SitoStudio.

  Подробна информация за фестивалната програма вижте във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта на фестивала. 

   

  * * *

   

  „ПОДИР ТАЙНИТЕ НА СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ“ ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИИ ОТ УЛИЦА „ЛЕГЕ“

   

  На 5 ноември в 20:30 ч. в канала Historical Routes Sofia в YouTube ще бъде публикуван петият епизод от поредицата „Подир тайните на софийските улици", която представя архитектурната красота и вълнуващите истории на емблематични столични улици.

  „Подир тайните на улица „Леге“ ще разкаже повече за митовете и фактите около знаменития френски вицеконсул Леандър Льо Ге (Леге); изгубената отсечка на улица „Леге“ между „Съборна“ и „Дондуков“; аперитива „Торино“, деликатесния магазин „Копривщица“ и магазина за бельо на виенчанина Полицер; оживената търговия и оригиналните реклами на магазините по улицата в началото на XX век; историята на емблематичния гранд хотел „Империал“, неговите създатели, строители и знатни гости, монументалните здания на банките по улицата и техните архитекти. Ще разкрие за какво е използвана сградата на Бююк джамия (днес Археологически музей) и къде са се разполагали ваксаджиите по „Леге“.

  Поредицата „Подир тайните на софийските улици“ се реализира с подкрепата на Столична община и включва осем видеоклипа с разнообразно съдържание, провокиращо интерес към историята и културното наследство на София. Поредицата представя софийските улици като музей на открито, в който отделните исторически сгради и културни ценности са интригуващи експонати от различни периоди и архитектурни стилове, както и като сцена, на която се е разигравал градският живот с целия му колорит.

   

  * * *

   

  ОБРАЗОВАТЕЛНА ПЛАТФОРМА „ФИЛИЗИ 33“

  SO-filizi-november-.jpg

  Образователната платформа по изкуства „Филизи 33“ представя пред софийската публика през ноември своите най-нови курсове „Йеронимус Бош“ – онлайн курс от 9 лекции-документални филми, „Питер Брьогел Стари“ – онлайн курс от 16 лекции-документални филми и „Франц Кафка“ – онлайн аудио курс от 9 лекции. Курсовете са създадени от доц. д-р Лиза Боева и актьора Ицко Финци – идеолози и основатели на образователната платформа „Филизи 33“.

  Събитията, които имат за цел да запознаят публиката с онлайн курса, посветен на Йеронимус Бош и неговото творчество, са две – излъчване на документален филм-лекция и дискусионна част.

  SO-filizi-novemer-3.jpg

  На 7 ноември (вторник) от 18:00 ч. във Филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представен „Градина на земните удоволствия. Рай“ – документален филм-лекция, посветен на левия панел от знаменития триптих на Бош. Времетраене: 90 мин. Режисьор, лектор – Лиза Боева, с участието на Ицко Финци. Билети: на касата на кино „Одеон“. Повече за събитието на: https://fb.me/e/3cgJItcJN.

  SO-filizi-november-2.jpg

  На 9 ноември (четвъртък) от 18:00 ч. в новото арт пространство в столицата The Purgatory („Чистилището“) Лиза Боева ще изнесе лекция върху късното творчество на Йеронимус Бош, а с Ицко Финци ще предоставят на публиката възможност за разгърната дискусия. Входът е свободен. Повече за събитието на: https://fb.me/e/1aXzEbBE8.

  Онлайн курсът „Йеронимус Бош“ представя житейския път на художника и историческия фон, и съдържа подробни анализи (изградени интригуващо, подобно на заплетени криминални истории) на осем от творбите на Бош: „Седемте смъртни гряха и Четирите допълнителни неща“, „Смъртта и умиращият“, Homo Viator, „Поклонение на влъхвите“, „Купа сено“, „Корабът на глупците“, „Изваждане камъка на глупостта“ и „Градина на земните удоволствия“ (на знаменития триптих са посветени пет обширни документални филма). Ицко Финци чете текстове от различни художествени произведения – тези фрагменти обогатяват и уплътняват изказаните в лекциите авторски тези.

  ***

  По повод 140 години от рождението на Франц Кафка и преди всичко във връзка с актуалността на неговото творчество образователна платформа „Филизи 33“ представя онлайн аудио курс от 9 лекции: първата е посветена на историческата реалност, в която живее и твори Франц Кафка; втората отговаря на въпроса „Що е това модернизъм?“ (Кафка е писател-модернист); третата разказва за житейския му път; четвъртата е обобщение на художествените методи, теми и задачи на писателя; следващите четири лекции са разгърнати анализи на главните текстове на Кафка – новелите „Метаморфозата“, „В наказателната колония“, „Строежът на китайската стена“ и романите „Америка“, „Процесът“ и „Замъкът“; последната лекция от курса има обобщителен характер.

  Събитието в столицата, което има за цел да запознае публиката с този курс, ще се проведе на 16 ноември (четвъртък) от 18:00 ч. в Чешкия културен център. Лиза Боева ще изнесе лекция, посветена на Франц Кафка, към която илюстриращи текстове ще прочете/изпълни Ицко Финци. След лекцията ще се състои среща-разговор с публиката. Входът е свободен. Повече за събитието на: https://fb.me/e/1o9kAqHhA.

  ***

  Събитието, което има за цел да популяризира мащабния онлайн курс „Питер Брьогел Стари“, създаден за платформата „Филизи 33“, ще се състои на 25 ноември (събота) от 16:00 ч. в Дом на киното. Ще бъдат излъчени два документални филма-лекции, посветени на знаменитите картини „Носенето на кръста“ и „Селска сватба“. Режисьор, лектор: Лиза Боева, с участието на Ицко Финци. След прожекцията ще се проведе среща-разговор с публиката. Входът е свободен. Повече за събитието на: https://fb.me/e/1iNZbYL2b.

  Тезите, представени от Лиза Боева в лекциите от онлайн курса, посветен на творчеството на Питер Брьогел Стари, са богато илюстрирани от текстове, които звучат в изпълнението на Ицко Финци. Сред тях са: „Тил Уленшпигел“ на Шарл де Костер, „Гаргантюа и Пантагрюел“ на Франсоа Рабле, „Илиада“ на Омир, Homo ludens на Йохан Хьойзинха, „Буколики“ на Вергилий, „Кола Брьонон“ на Ромен Ролан, „За гробището на капуцините“ на Ги дьо Мопасан, „Музей на изящните изкуства“ на У. Х. Одън, „Метаморфози“ на Овидий и т.н.

  Четирите събития през ноември, представящи най-новите онлайн курсове на образователна платформа по изкуства „Филизи 33“ („Йеронимус Бош“, „Питер Брьогел Стари“, „Франц Кафка“), са част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

   

  * * *

   

  НА 16 НОЕМВРИ ЗАПОЧВА КИНОМАНИЯ

  SO-Kinomania.jpg

  На 16 ноември в зала 1 на НДК филмът „Уроците на Блага“ ще открие 37-ото издание на Киномания. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община. До 3 декември ще можем да се насладим на филмите от селекцията.

  Сред акцентите в програмата са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

  В салоните публиката ще се срещне с любими актьори – Майкъл Кейн като „Великият беглец“, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в „Странен начин на живот“ под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в „Гол за победа“ на Тайка Уайтити. Със специални прожекции фестивалът отбелязва и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс.

  На 18 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК публиката ще се срещне с Жан дю Бари: Фаворитката на краля. Дългоочакваният филм на Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

  На 19 ноември в зала 1 отново ще звучи френска реч – в „Чист късмет, 50-и филм на Уди Алън като режисьор. След „Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“ Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

  Следващият фестивален уикенд в програмата на Киномания е свързан с имената на други двама от най-значимите съвременни режисьори – Люк Бесон и Ридли Скот.

  На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история.

  На 26 ноември от 19:00 ч. Киномания ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи.

  Киномания ще се проведе в София в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските кина „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, в „Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във ФКЦ – Варна. 

  Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

   

  * * *

   
  ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ЕВГЕНИЯ ВОДЕНИЧАРОВА В СОФИЙСКАТА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
  2 НОЕМВРИ – 3 ДЕКЕМВРИ 2023 г.

  SO-izlojba-Vodenicharova.jpg

  Изложбата в Софийска градска художествена галерия на Евгения Воденичарова или Гената, както я наричат нейните близки, съвпада с ретроспективната изложба на нейния приятел Генко Генков. Техните две противоположни съдби – тази на нестихващата широка популярност и на скритото, познато на минимален кръг от почитатели творчество, ще се срещнат в залите на СГХГ.

  Уникален и напълно различен е почеркът на Евгения Воденичарова – неочакван, експресивен и мощен, едновременно с това и странно деликатен, нетипичен за 70-те години на миналия век. Това е времето, през което са създадени повечето от нейните творби. Рисува предимно портрети, пейзажи и натюрморти. Най-често срещаното мнение за нея е, че това не е български творец.

  Евгения Воденичарова се учи да рисува през 60-те и началото на 70-те години, времето, предшестващо идеологическата агония на каноните на социалистическия реализъм, която започва в края на 70-те и трае до средата на 80-те години. Тогава клишетата все по-смело биват атакувани от отделни художници, но тези проявления на „упадъчното“, разчетени като „западно влияние“, безапелационно се наказват. Избира тема за дипломната си работа „Корида“, няколко пъти отхвърлена, защото е очевидно „еретична“ във времето на трудово-борческите сюжети. Единствено застъпничеството на нейния професор Ненко Балкански ѝ позволява да се дипломира. Корида е тема на другостта, на непреживяната, но бленувана, среща с истината, с истинската среща между живота и смъртта.

  Евгения Воденичарова преподава в казанлъшката художествена гимназия, прави най-често портрети на своите колеги. Участва в изложба на преподавателите от гимназията през 1986 г. и две от нейните картини, „Корида“ и „Портрет на Димитър Воденичаров“, са откупени от Художествена галерия – Стара Загора. Едва в преломната 1989 г. галерията в Града на розите, придобива два натюрморта, а четири години по-късно и един експериментален пейзаж.

  До 2010 г. повечето от творбите ѝ не са показвани. Малко по-късно една картина от серията „Корида“ участва в изложбата „Хайку пространства“ в галерия „Кръг+“, а след това нейни творби са представяни в проекта „10х5х3“ в галерия „Шипка“ 6 и предизвикват изненада сред специалисти и ценители.

  В предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия ще бъдат показани около 70 произведения – живопис и рисунки.

  Екип:

  Куратор: Красимир Илиев

  Дизайн рекламни материали: Светла Георгиева

  Реставратори: Илинка Чергарова, Светлана Христова, Милан Михайлович

   

  logo sbfd red s

  Контакти

  София 1504, България
  бул. "Дондуков" 67
  Телефон: +359 2 946 10 62
  e: kino@spisaniekino.com
  ЕКИП

   sbfd.down1