НОЕМВРИ/2023

  от Главния Редактор


   

  Както всяка година, централно място в брой ноември на списание КИНО заема фестивалът „Златна роза“. Колегите имаха време, без еуфория и екзалтация, да осмислят видяното на 41-то издание, да направят изводи и преценки, и да изложат своите анализи и наблюдения на страниците на списанието. В предложените от Гергана Дончева, Боряна Матеева, Геновева Димитрова, Ирина Иванова, Мариана Христова, Олга Маркова, Божидар Манов статии, се оглежда филмовият процес в игралното ни кино за последната година, правят се изводи, набелязват се тенденции, очертават се перспективи за развитие на киното ни в бъдеще. Тези текстове са и своеобразен документ за състоянието на киното ни от историческа гледна точка.

  Поделената „Златна роза“ между „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова не е прецедент в летописа на фестивала, още повече, че двата филма, заедно с „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, носител на наградата за дебют, очертават една тревожна и болезнена тенденция – пълна девалвация на моралните ценности в българското общество, тотален разпад и усещане за безизходица. 

  В миналия брой вниманието беше насочено към „Уроците на Блага“ и интервютата със създателите на филма. Междувременно той беше удостоен с още една голяма  награда, тази на журито от кинофестивала в Рим.

  В този брой вниманието е към другия носител на Розата – Яна Титова, която в разговор с Галина Жекова казва: „Да се борим от България за България“. Това ме кара да мисля, че колкото и да са песимистични филмите, има просветление и надежда. В рубриката Сценарни ескизи публикуваме „Доза щастие“ – пълнометражния дебют на Яна Титова.

  Красивото лице на актрисата Меглена Караламбова от филма „Татул“ беше плакат на фестивала „Златна роза“, а почетен адрес ѝ бе връчен по повод нейната осемдесетгодишнина. Списание КИНО също отбелязва юбилея на актрисата с интервюто на Ирина Иванова „Обичам да играя, сякаш още съм дете“. А с 90-годишния Роман Полански, който заявява, че иска да прави филми, в които да усеща стените около себе си, ни среща Яна Стефанова.

  Фестивалът „Синелибри“ е представен от Божидар Александров.

  Може би не всички читатели на списание КИНО знаят, че нашият колега, кинокритикът проф. Божидар Манов, пише и художествена проза. Книгата му „Хора с прякори“ получи Наградата на Столична община, а Георги Цанков я отразява в рецензията „Джемсешън, какъвто досега не сте слушали“.

  Значимо събитие на месеца в културния живот на София е изложбата на Павел Койчев „Homo sapiens – възпоменания“ в галерия „Райко Алексиев“, за която пишат Георги Лозанов и Диана Попова, а рисунката в началото на броя е фотография от творба на художника. По проекта „Съвременното документално кино като отражение на реалността и авторското отношение към света и човека“, подкрепен от НФК, операторите-режисьори Борис Мисирков и Георги Богданов споделят: „За нас създаването на филми е игра и творчество“.

  На 11 ноември 1918 г. завършва Първата световна война – една от най-унищожителните – взела повече от петнайсет милиона жертви. На нея и на отразяващото я документално кино е посветена студията на Кристина Стоянова „Първата световна война и еманципацията на филмовия език“ – първа част. В брой декември читателите ще се запознаят с втората част на студията, в която авторката насочва вниманието си към игралните филми, отразяващи тази война.

  В размирното време, в което живеем, като че ли се случва най-лошото – съзнанието ни някак се притъпява, да не кажа, примирява с военните конфликти. Войната в Украйна продължава, а ето че отново пламна Близкият изток и колко още локални войни се случват в едно, уж, мирно време. Струва си не само да мислим, а да се противопоставяме, да се съпротивляваме срещу това.

   

  Людмила Дякова

         

   

  РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ
   
  ПРОФ. БОЖИДАР МАНОВ
  ПРОФ. ВЕРА НАЙДЕНОВА
  Д-Р ГЕНОВЕВА ДИМИТРОВА
  ДИМИТЪР САРДЖЕВ
  ПРОФ. ИВАН СТЕФАНОВ
  ДОЦ. КАЛИНКА СТОЙНОВСКА
  КАТЕРИНА ЛАМБРИНОВА
  ЛЮДМИЛА ДЯКОВА – ГЛАВЕН РЕДАКТОР

                           

    СПИСАНИЕ КИНО / НОЕМВРИ 2023  
    СЪДЪРЖАНИЕ:  
  ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ЕМАНЦИПАЦИЯТА НА ФИЛМОВИЯ ЕЗИК. ПЪРВА ЧАСТ – КРИСТИНА СТОЯНОВА
  ЗЛАТНА РОЗА 2023 – ГЕРГАНА ДОНЧЕВА, БОРЯНА МАТЕЕВА, ГЕНОВЕВА ДИМИТРОВА, ИРИНА ИВАНОВА, МАРИАНА ХРИСТОВА, ОЛГА МАРКОВА, БОЖИДАР МАНОВ
  ЯНА ТИТОВА: ДА СЕ БОРИМ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ – ГАЛИНА ЖЕКОВА
  МЕГЛЕНА КАРАЛАМБОВА: ОБИЧАМ ДА ИГРАЯ, СЯКАШ ОЩЕ СЪМ ДЕТЕ – ИРИНА ИВАНОВА
  ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АРХИВНИЯ ФИЛМ В ТБИЛИСИ – РОСЕН СПАСОВ
  СИНЕЛИБРИ – ПРЕСЕЧНА ТОЧКА НА ДВЕ ИЗКУСТВА – БОЖИДАР АЛЕКСАНДРОВ
  РОМАН ПОЛАНСКИ НА 90. ИСКА ДА ПРАВИ ФИЛМИ, В КОИТО ДА УСЕЩА СТЕНИТЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ – ЯНА СТЕФАНОВА
  АГНЕШКА ХОЛАНД: „ЗЕЛЕНА ГРАНИЦА“ – САВИНА ПЕТКОВА
  МИСИРКОВ/БОГДАНОВ: СЪЗДАВАНЕТО НА ФИЛМИ Е ИГРА И ТВОРЧЕСТВО – БОРИС МИСИРКОВ И ГЕОРГИ БАГДАНОВ
  КУЛТУРЕН АФИШ: НОЕМВРИ 2023 – АНАСТАС ПУНЕВ
  СЦЕНАРНИ ЕСКИЗИ: ДОЗА ЩАСТИЕ
  ГАЛЕРИЯ: ДОЗА ЩАСТИЕ

   

    ИЗВЪН БРОЯ:  
  ДЖЕМСЕШЪН, КАКЪВТО ДОСЕГА НЕ СТЕ СЛУШАЛИ – ГЕОРГИ ЦАНКОВ
  HOMO SAPIENS-А НА ПАВЕЛ КОЙЧЕВ – ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ, ДИАНА ПОПОВА
  КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В СОФИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ – СТОЛИЧНА ОБЩИНА

   

  Контакти

  София 1504, България
  бул. "Дондуков" 67
  Телефон: +359 2 946 10 62
  e: kino@spisaniekino.com
  ЕКИП

   sbfd.down1