ЮЛИ/2024

  от Главния Редактор


   

  В горещините, в разгара на лятото, когато всеки мечтае за прохладата на планината или за магнетизма на ленивото или бурно море, списание КИНО стартира с нов проект „София вчера и днес – документалното кино разказва“, подкрепен от програма „Култура” на Столична община. Домът на киното е домакин на това значително събитие с поредица от филми, организирани в шест прожекции с представяне и дискусия, водени от видни критици и автори на филмите. Чрез образци на документалното кино се проследява историята на града, неговото архитектурно и културно наследство, акцентира се върху личности, свързани с духовното му израстване като европейска културна столица. Но София живее и със своите проблеми, и в проекта намират място остро публицистични филми, разкриващи нелицеприятни страни от социалния живот на големия град, които пораждат въпроси и провокират към дискусия. В първия цикъл бяха включени филмите: „Неонови приказки“ (1992), реж. Елдора Трайкова, „Малкият принц“ (2009), реж. Филип Андреев и „Стражарите на нашата съвест“ (2021), реж. Станислав Дончев, а модератор на събитието беше Теодора Стоилова-Дончева. В броя публикуваме нейния анализ „Болезнените проблеми на града“. 

  За всеки кинопоказ се подготвя филмов материал, който ще бъде публикуван във фейсбук страницата на списанието.

  Със статията „Организацията демонстрира самочувствие“ (1960) продължава историческата поредица на Петър Кърджилов, посветена на 90-годишния юбилей на Съюза на българските филмови дейци. Честването по този повод събра съюзните членове на 23 юни в Дома на киното с прожекция на специално селектирани филми и коктейл.

  Проектът „Кино и литература“ представя две емблематични за българската литература и кино произведения: „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев и Въло Радев с текст на Петя Александрова „Неуместната красота“ и „Мъжки времена“ на Николай Хайтов и Едуард Захариев, с есето на Анна Топалджикова „Ех, тези мъжки времена!“. Разказът по същия проект е „Бяла смърт“ на Мартин Даниловски.

  По проекта: „Развитие на българския продуцентски модел през годините“ е разговорът на Боряна Матеева с Владимир Андреев, продуцентска фирма „Бъра филм“, в който той заявява: „Никога не съм одобрявал противопоставянето на млади и стари, нито пък съм се противопоставял на по-възрастните. Има по-скоро противопоставяне между хора, които искат да правят кино и могат да правят кино и хора, които искат да правят кино, но не могат толкова добре да го правят“.

  Темата „Българското кино. А сега накъде“ разискват Теодора Стоилова-Дончева и режисьора Камен Калев, който призовава: „Филмовата общност да бъде по-активна и да оказва натиск“.

  Обзор за състоянието на съвременното анимационно кино прави Пенчо Кунчев в статията си, посветена на Международния фестивал на анимационния филм в Щутгарт, а българският игрален филм „Защото обичам лошото време“ и неговата режисьорка Яна Лекарска са представени от Галина Жекова.

  Интерес сред читателите предизвикват архивните броеве, които публикуваме. Този месец те ще могат да се запознаят с брой 4 на списание КИНО от 1994 г.  В рубриката „Сценарни ескизи“ публикуваме сценария на филма „Жълт олеандър“, сценаристи Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, режисьор Лъчезар Аврамов.

  Изключително актуална и ангажирана, според разбалансираната социална и политическа ситуация в България в момента, е рецензията на Георги Лозанов „Поетика на политическия мазохизъм“, посветена на новата книга на Пламен Дойнов „След истината“, в която той се определя като автор на „нова политическа поезия“.

  Към изложбата на RASSIM (Красимир Кръстев), емблематична фигура в палитрата на българското изобразително изкуство, насочва вниманието ни Лили Сотирова. 

   

  Людмила Дякова

         

   

  РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ
   
  ПРОФ. БОЖИДАР МАНОВ
  ПРОФ. ВЕРА НАЙДЕНОВА
  Д-Р ГЕНОВЕВА ДИМИТРОВА
  ДИМИТЪР САРДЖЕВ
  ПРОФ. ИВАН СТЕФАНОВ
  ДОЦ. КАЛИНКА СТОЙНОВСКА
  КАТЕРИНА ЛАМБРИНОВА
  ЛЮДМИЛА ДЯКОВА – ГЛАВЕН РЕДАКТОР

                           

    СПИСАНИЕ КИНО / ЮЛИ 2024  
    СЪДЪРЖАНИЕ:  
  90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ. ОРГАНИЗАЦИЯТА ДЕМОНСТРИРА САМОЧУВСТВИЕ (1960) – ПЕТЪР КЪРДЖИЛОВ
  МЕЖДУНАРОДНИЯТ АНИМАЦИОНЕН ФЕСТИВАЛ В ЩУТГАРТ 2024 – ПЕНЧО КУНЧЕВ
  БЪЛГАРСКОТО КИНО. А СЕГА НАКЪДЕ? РАЗГОВОР С КАМЕН КАЛЕВ – ТЕОДОРА СТОИЛОВА-ДОНЧЕВА
  КИНО И ЛИТЕРАТУРА – НЕУМЕСТНАТА КРАСОТА – ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА
  КИНО И ЛИТЕРАТУРА – ЕХ, ТЕЗИ МЪЖКИ ВРЕМЕНА! – АННА ТОПАЛДЖИКОВА
  РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРОДУЦЕНТСКИ МОДЕЛ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ – ВЛАДИМИР АНДРЕЕВ, „БЪРЪ ФИЛМ“ – БОРЯНА МАТЕЕВА
  БОЛЕЗНЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ГРАДА – ТЕОДОРА СТОИЛОВА-ДОНЧЕВА
  ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛОШОТО ВРЕМЕ. ИНТЕРВЮ С РЕЖИСЬОРКАТА НА ФИЛМА ЯНА ЛЕКАРСКА – ГАЛЯ ЖЕКОВА
  ОТ АРХИВА: „КИНО“ БРОЙ 4/1994
  КУЛТУРЕН АФИШ: ЮЛИ 2024 – ПАВЕЛ СИМЕОНОВ
  СЦЕНАРНИ ЕСКИЗИ: ЖЪЛТ ОЛЕАНДЪР
  ГАЛЕРИЯ: ЖЪЛТ ОЛЕАНДЪР

   

    ИЗВЪН БРОЯ:  
  ПОЕТИКА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАЗОХИЗЪМ – ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ– ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
  RASSIM® – ЛИЛИ СОТИРОВА
  ПОБЕДИТЕЛ НА МЕСЕЦА ОТ ЛИТЕРАТУРНИЯ КОНКУРС – „БЯЛА СМЪРТ“ – МАРТИН ДАНИЛОВСКИ

   

  Контакти

  София 1504, България
  бул. "Дондуков" 67
  Телефон: +359 2 946 10 62
  e: kino@spisaniekino.com
  ЕКИП

   sbfd.down1