ОКТОМВРИ/2021

    КУЛТУРЕН АФИШ: ОКТОМВРИ 2021


      АНAСТАС ПУНЕВ

     

    Октомври е месецът след летните фестивали, но и месецът с най-голямо количество премиери на сериали, така че няма по-подходящ фаворит за афиша от „Сцени от един семеен живот“ – новата продукция на HBO, адаптираща класическия минисериал на Ингмар Бергман. Макар формално да се води сериал, версията на Хагай Леви неслучайно дебютира на кинофестивала във Венеция и съвсем спокойно може да се гледа като цялостна лента.

    Ключовият въпрос, който всеки си задава, е какво ново има да представи щатската версия спрямо оригинала и парадоксалният отговор е – нищо. Почти плътното следване на първообраза индикира баналността и нескончаемостта на брачните проблеми четирийсет години по-късно и един океан по-далече. Същевременно обаче тези проблеми изглеждат още по-отчайващо нерешими в страната на забавлението, семейните терапевти, както и магистрите по gender studies, с които започва филмът.

    scenes from a marriage trailer jessica chastain oscar isaac social featured

      СЦЕНИ ОТ ЕДИН СЕМЕЕН ЖИВОТ (2021, РЕЖИСЬОР ХАГАЙ ЛЕВИ)  

     

    „Сцени от един семеен живот“ е изцяло движен от актьорските изпълнения на Оскар Айзък и Джесика Частейн, като присъствието им прави излишни всякакви мисли за сюжет и изобщо за оригиналност. Първият епизод се състои на практика от четири извънредно дълги разговора, но всеки от тях излъчва напрежение, идващо не от нещо друго, а от изобилната, на моменти неудобна за гледане, интимност. Ако тази интимност ни заплашва с нещо, то е, че няма как да не бъдем емпатични към ситуации, в които буквално всеки модерен човек би могъл да попадне. Тя е резултат не само от логорея, а и от множество малки жестове, мълчания и намеци от страна на всеки от двамата – висш актьорски пилотаж, изискващ не само индивидуален талант, но и блестящ синхрон помежду им.

    Неволно зрителят се превръща в съдник и не може да не се поддаде на изкушението кого от двамата да защитава. Партньорите се надмогват един друг дори когато показват привързаност, а накрая всички губят, не защото няма любов, а защото уравнението просто не излиза. Известен факт е, че след излизането на „Сцени от един семеен живот“ през 1973 г., филмът предизвиква вълна от разводи в Швеция. Римейкът на Хагай Леви няма да ги увеличи, но все пак добавя нещо важно в по-общ аспект: разкритието, че зад личните драми на привидно щастливите хора стоят много по-сериозни процеси и не изглежда да сме намерили лечение за тях. И все пак, киното може да е по-полезно от терапевтите поне за разбирането на проблема.

    aferim 2

      АФЕРИМ! (2021, РЕЖИСЬОР РАДУ ЖУДЕ)  
     

    През октомври ще се проведе и фестивалът за ромско кино CineRoma, като акцент в него ще бъде „Аферим!“ на Раду Жуде – първият и единствен „източен уестърн“, или както казва самият Жуде – един филм, който се отнася не за миналото или настоящето, а за връзката между тях.

    Действието на „Аферим!“ се развива в специфичния контекст на 1835 г. – Влашко е номинално под османска власт, но реално – под руска, а циганите все още са роби и това ще се промени едва двайсет години по-късно. Липсата на изследване за този период, както и неудобните истини, свързани с него, са използвани максимално от Жуде. Неговата цел е да пресъздаде тази забравена историческа действителност с всичките ѝ политически некоректни шеги, афоризми и напълно ретроградни персонажи.

    Верен помощник за целта е жанрът. Съчетанието от роуд мууви и уестърн дава фалшиво усещане за движение в определена посока, съответстващо на движението на двамата главни герои към отмъщението. Жанровостта омекотява удара от хвърлянето надълбоко в една епоха, за която няма никакви обяснения през целия филм. Именно така се постига много по-голямо съприкосновение с нея: принудени да влезем там, без да изглежда, че има много конкретна поука от „Аферим!“, и разбираме повече за ежедневието, а най-вече, за наивната вяра на онзи свят, че никога няма да се промени.

    Когато става дума за робството, Костандин (Теодор Корбан) убедено заявява, че всеки човек си има място на света и така ще бъде винаги. Раду Жуде обаче не показва никаква модерна надменност и не съди средновековните хора, защото са имали чума. Напротив – Костандин е показан като пълноценен герой на своето време – отвратителен, но духовит. А за българската публика е особено ценно да се напомни, че в романтичните борби от XIX в. също почти не е имало добри, включително и свещениците.

    На формално ниво „Аферим!“ също е премислен, като контрастното черно-бяло убива всякаква утопичност, а преобладаващите пейзажни кадри поддържат дистанция със зрителите. Камерата е неподвижна, дори когато се сблъскваме с дървета или други дразнители, така че накрая най-голямото въздействие на филма се отразява в несъзнателно запомнените картини.

    Ровенето в кирливите ризи на миналото е винаги полезно упражнение, а когато негови обекти са обикновени хора, то има направо етнографски принос. Този колективен ефект е подсилен от логистичното постижение на „Аферим!“, в който участват стотици статисти, при това без да е сниман със значителен бюджет. С подобни филми румънската нова вълна спокойно може да бъде погребана и на нейно място да започнем да говорим единствено за отделни автори със специфичен стил.

    „Сцени от един семеен живот“ може да бъде гледан на HBO GO.

    „Аферим!“ може да бъде гледан на 6 октомври от 18:30 ч. в Дома на киното.

    logo sbfd red s

    Контакти

    София 1504, България
    бул. "Дондуков" 67
    Телефон: +359 2 946 10 62
    e: kino@spisaniekino.com
    ЕКИП

     sbfd.down1