ЮЛИ/2024

  RASSIM®


   
    ЛИЛИ СОТИРОВА

   

  RASSIM (Красимир Кръстев) е емблема в палитрата на българското художествено изкуство със собствения си провокативен почерк на мислещ и експериментиращ артист. Той работи със собственото си тяло в различни параметри – изследва себе си във физически и духовен план, рисува с органични пигменти (холографски код на художника-урина и холографски код на земята-петрол). Най-забележителната серия на RASSIM е „Корекции“ (1996 – 1998). Участвал е в множество изложби в България и в чужбина, като присъствието му е отличаващо се и характерно. Негови творби са представени в Музей за модерно изкуство в Любляна (1998), Mfderna Museet, Стокхолм (1999), Хамбург, Берлин, Виена, Лайпциг и други градове. В автобиография на издателство Thames&Hudson, Лондон (2004) в главата Disappearance, RASSIM е представен заедно с Andy Warhol, Jeff Koons, Gindy Sherman, Christian Boltanski. Същата година участва в Биеналето в Sao Paulo, Бразилия. Пак през нея получава Железен орден за Съвременно изкуство от фондация „Венцислав Занков“.

  Izlojba_Rasim_Preferred_body_Separation_from_the_body.jpg

   PREFERRED BODY & SEPARATION FROM THE BODY, ФОТОГРАФИЯТА Е ОТ ONE GALLERY. 

  RASSIM® e известен съвременен български художник с утвърдена кариера в страната и в чужбина. Участвал е в престижни международни форуми, представян е в популярни издания за съвременно изкуство на Запад. През 2011 г. художникът е поканен от Дейвид Д‘Агостино да участва в „Poem 88“ в Taner-Hill Gallery, Атланта, САЩ под мотото „Изкуството ще победи“. Създал е серия американски пейзажи. Отличава се с експериментаторски дух и техники, които прилага чрез неконвенционални материали в изображенията. Това е характерен негов почерк, който видяхме и в наскоро откритата негова изложба RASSIM® – Недовършени творби (2024 – 2007) в ОNE Gallery в София, която продължи до 10.06.2024 г. 

  Навлизайки в света на RASSIM®, откриваме прозрачност,  разголване и откровение за това кой е той, какви са неговите мисли и вълнения. Провокативен с използваните средства, измежду които са  холографският код на тялото на художника и кодът на земята-петрол, можем да се докоснем до видимостта на тяло и дух в неговото творчество. Разпознаваме също следи от едно забравено минало, което ни следва и в настоящето, защото двете са взаимно свързани. Гордостта е изместена от познание и човечност. В някои картини се разкрива опит за разделяне на тленното от духовното, стремеж към извисяване.

  В платното „Separation From The Body“, с формат 170/200 см, съвсем явно проличава този себеанализ, на който авторът ни прави съпричастни. Тялото е тук на земята, в покой и в доверие към духовното си измерение, което се наблюдава и самоанализира. Човек поглежда себе си отстрани и отгоре, което е сложен процес в развитието и осъзнаването на дуалистичните материя и духовност. Срамът се е изгубил в усамотяването, а съзерцанието в голотата е на фокус пред въпроса „Кой съм аз?“. Творбата е отговор на лични подсъзнателни преживявания и опити на автора да напуска тялото си. Двете фигури са на фон небе с облаци, символизиращи свободата на мисълта и духа, осъзнаването на възможностите, които човек носи в себе си. RASSIM® създава рисунка с молив без цвят, която разкрива различни търсения преди намирането на съдържателна цветна тоналност във втората идентична работа. 

  В „Preferred Body“ (2007), с формат 230/160 см, ставаме свидетели на търсенето на истинския „Аз“, този във вътрешния свят на индивида. Художникът живее със себе си в себе си, но неговите усещания и въздържания не му позволяват да изрази това, което всъщност е, ако не „изчисти“ външния си пласт-маска. Изобразил себе си, авторът „разсъблича“ този горен  слой, който можем да приемем, че е прикривал реалната му същност. Тук отново са представени две картини – ескиз и  живописна, създадени по проект „Корекции“ от 1996 – 1998 г., където изборът е за по-духовното тяло. Втората силно подчертава енергията на художника чрез жълто-оранжевите пламенни тонове, които сякаш излизат от неговото тяло и душа. Колкото повече е разсъблечена „маската“, толкова по-светло е около съзнанието в горната част на картината.

  izlojba_Self-portrait_RASSIM2.jpg

   SELF-PORTRAIT  

  Интересът на RASSIM® да изследва себе си, да си бъде модел и основен образ, е отразен и в друга отличителна творба – „Self-Portrait“. Създадена е по фотография от 1995 г. и е публикувана в  списание „Изкуство/Art in Bulgaria“. Нарисувал  се е в заплашителна позиция, за да покаже, че идва нова вълна в българското изобразително изкуство, която ще измести „овехтелите художници“. Изразява вътрешна съпротива и борба със света, за да отстоява себе си, да не се пречупва и променя, независимо от обстоятелствата, в които живеем, и в които RASSIM® е принуден да пребивава.

  В долната част на платното името RASSIM® е наполовина отрязано и скрито, защото то носи автономност, но в същото време е поставено по този начин, за да затвърди предпазливостта на автора. Акцент в картината е „колажираната кинезио лепенка, знак за физическото натоварване върху тялото на художника“, както е написал изкуствоведът Иван Стефанов. Този автопортрет можем да приемем като разкриване на цялостната личност на RASSIM®, обхващаща не само съзнаваната, но и несъзнаваната същност, които си взаимодействат.

                                                                                                            

  logo sbfd red s

  Контакти

  София 1504, България
  бул. "Дондуков" 67
  Телефон: +359 2 946 10 62
  e: kino@spisaniekino.com
  ЕКИП

   sbfd.down1