АВГУСТ/2022

    ДЖЕФРИ РЪШ ОТБЛИЗО / КАРЛОВИ ВАРИ 2022


       БОЖИДАР МАНОВ

    Дълголетна традиция на международния кинофестивал в Карлови Вари, наред с амбициозната селекция на всички основни програми, е да представи пред въодушевената и благодарна публика някои забележителни кинематографисти от световното кино. Така през годините зрителите в Карлови Вари са се срещнали отблизо с десетки значими имена – режисьори, сценаристи, оператори, композитори, продуценти. Но разбира се, на заслужено първо място във фокуса на публичния интерес са големите звезди от екрана и същевременно блестящи талантливи актьори, които справедливо са най-популярни, обичани и желани от зрителите.

    Kar_Var_Geoffrey_Rush_2.jpg

      ДЖЕФРИ РЪШ - ТАНЦОВО ШОУ ПРЕД ЗРИТЕЛИТЕ  

    Фестивалът помни такива срещи с имена от безспорния елит на съвременния световен екран като Джон Малкович, Джуди Денч, Сюзън Сарандън, Харви Кайтел, Ричърд Гиър, Жан Рено, Тим Робинс, Джъд Лоу, Фани Ардан, Мел Гибсън, Джон Траволта и много други.

    И тази година традицията бе спазена, като официални почетни гости в Карлови Вари бяха изключителният австралийски актьор Джефри Ръш, неговият по-млад колега от Пуерто Рико, но изявен актьор в американското кино, Бенесио Дел Торо и безспорният любимец № 1 на местната чешка публика Болеслав (Болек) Поливка. Както повелява фестивалната традиция, и тримата получиха от Президента на фестивала, известния чешки актьор Иржи Бартошка, Почетен „Кристален глобус“ за изключителен принос към съвременното кино.

    Разбира се, актьорската професия не е спортно състезание, още по-малко при такъв тържествен повод като празника в Карлови Вари. Но все пак, в необявената конкуренция за спечелване на зрителското въодушевление Джефри Ръш безспорно завладя публиката и при трите си срещи с нея, представяйки три от своите най-популярни филми, в които показва висше актьорско майсторство: „Блясък“ (1996, Австралия, реж. Скот Хикс), „Историята на Маркиз дьо Сад“ (2000, Великобритания, Германия, реж. Филип Кауфман) и „Речта на краля“ (2010, Великобритания, САЩ, Австралия, реж. Том Хупър).

    Джефри Ръш е роден на 6 юли 1951 г. в Туомба, Куинсланд, Австралия и тъкмо на тази дата домакините в Карлови Вари отбелязаха събитието в голямата кинозала на хотел „Термал“, където той представи „Речта на краля“. За тази роля актьорът има номинация за „Оскар“, както и за „Влюбеният Шекспир“ (1998, реж. Джон Мейдън), и за „Историята на Маркиз дьо Сад“. Но преди тези великолепни филми, още през 1996 г. е получил мечтаната статуетка за ролята на гениалния пианист Дейвид Хелфгът в „Блясък“ на режисьора Скот Хикс. Във витрината му с отличия са още два „Златни глобуса“, присъждани от Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в Холивуд – отново за „Блясък“ и в минисериала „Животът и смъртта на Питър Селърс“ (2004, реж. Стивън Хопкинс). Тъкмо в този сериал, продукция на HBO, актьорът се претворява като легендарния комедиен актьор Питър Селърс и то с такава достоверност, че печели и телевизионната награда Emmy. Още четири номинации за същата награда са допълнение към безкрайния му списък с отличия. А неотдавна го гледахме и като Алберт Айнщайн в минисериала „Геният“.

    При представянето на „Речта на краля“ в Голямата зала на хотел „Термал“ той поднесе своя великолепна „реч на Джефри Ръш“, в която се открои широката му обща култура. А след спонтанните и продължителни аплодисменти на въодушевената публика, импровизира кратко танцово шоу, за да зарадва почитателите си. При друга среща със зрителите в Градския театър на Карлови Вари (проектиран, впрочем, от бележитите виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които са автори и на нашия Народен театър „Иван Вазов“), представяйки филма „Историята на Маркиз дьо Сад“, той намери повод да говори с изключително уважение за чешкото кино – очевидно специално подготвен, с великолепно дар слово и изненадващи подробности – заглавия на филми, имена на режисьори и актьори. А при представянето на „Блясък“ думите му бяха посветени на дълбокото разбиране за природата на таланта и преклонение пред неговите житейски изпитания, когато границата между гениалността и лудостта е невидима и изключително крехка.

    s_Kristalen_Globus.jpg

      ДЖЕФРИ РЪШ, БОЛЕСЛАВ ПОЛИВКА (ЧЕХИЯ), БЕНИСИО ДЕЛ ТОРО (ПУЕРТО РИКО, САЩ) 

    Като професионалист от висока класа Джефри Ръш споделя изключително важното убеждение, че истински големият актьор може да поддържа формата си, да запази и развива своите актьорски качества, само ако редовно играе и в театъра. Защото само на сцената, в жив контакт с публиката, се шлифова актьорската техника и особено мигновения рефлекс за адекватно сценично поведение при различни сюжетни ситуации, плюс възможните изненади при общуване с колеги при вдигната завеса и пред очите на зрителите. Затова театралната награда Tony за великолепното му превъплъщение в абсурдната драма на Йожен Йонеско „Кралят умира“ (2009, Бродуей) е малък, но впечатляващ щрих за работата му в театъра. А в основата на перфектно изградения му професионализъм стои известната и достоверна сентенция, че „актьорът е просто инструмент и затова трябва да знае отлично как се работи с този инструмент“.

    От 2011 г. Джефри Ръш е президент-основател на австралийската Академия за кино и телевизия. А през 2012 г. е обявен за Австралиец на годината, заради големите му заслуги към развитието на изкуството в родината му.

     

    logo sbfd red s

    Контакти

    София 1504, България
    бул. "Дондуков" 67
    Телефон: +359 2 946 10 62
    e: kino@spisaniekino.com
    ЕКИП

     sbfd.down1