ФЕВРУАРИ/2023

    ДА СЕ СВЪРЖЕМ ОТНОВО


     
      ГАЛИНА ЖЕКОВА 
    РАЗГОВАРЯ С ДИРЕКТОРА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ СТЕФАН КИТАНОВ

     

    Работите с голям интензитет и тепърва ще се изясняват някои от детайлите и гостите, които ще присъстват на фестивала. Но все пак можете ли да споделите кои ще са основните акценти в тазгодишното издание на СФФ?

    27-ият фестивал ще бъде особен. Ще се опитаме да се върнем към нормалността от предпандемичните години. Почти без онлайн, без маски, без ограничен капацитет на киносалоните, с многобройни гости, журита, професионални и неформални срещи. Затова и мотото е „Да се свържем отново / Reconnect“. Разбира се, нищо няма да е съвсем същото като през 2019 и годините преди това. Защото преживяхме пандемията със съответната изолация и отчужденост. И няма да е лесно да се отворим. Но и най-вече, защото втора година продължава войната в Украйна, най-голямото зло, сполетяло човечеството след Втората световна война.

    Друга важна тема на фестивала е „зелената идея“. Откриването е с легендата Фолкер Шльондорф и филма му „Повелителят на горите“ (The Forest Maker). Ще използваме повода да реализираме една стара идея – да засадим гора на София Филм Фест. Да направим нещо индивидуално и градивно за опазване на природата. В тази инициатива ни подкрепят Столична община и Yettel. Първите дървета в гората ще бъдат засадени от Шльондорф и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

    Какво да очакваме в отделните конкурси програми?

    Както винаги конкурсните програми ще са на висота и ще включват най-актуални филми за света и региона. Освен традиционните Международен конкурс за първи и втори игрални филми, Балкански конкурс, Документален конкурс и Конкурс за български късометражен филм, за първи път ще лансираме Конкурс Тийн – с филми на младежка тематика. Селекционер на програмата е режисьорката Надя Косева („Ирина“). Тийн филмите ще бъдат прожектирани седмица преди откриването на фестивала, публиката ще определи победителя, който ще бъде поканен на Церемонията по връчване на наградите на 25.03 в Зала 1 на НДК. Откриването на Тийн ще бъде на 9 март в Дома на киното с премиерата на гръцко-българската копродукция „Чуй ме“ на режисьорката Мария Дуза, в който една от основните роли се изпълнява от актрисата Йоана Буковска-Давидова.

    Не забравяте и българското кино. Кои са родните заглавия, които ще присъстват в тазгодишното издание?

    Българското кино винаги е заемало сериозен дял в програмата на СФФ и първите срещи на фестивалната публика в София с новите български игрални, документални и късометражни филми са едни от най-очакваните събития на фестивала. Изданието през 2023 г. ще бъде едно от рекордните в представянето на български игрални филми, общо двайсет, от които четири са международни копродукции. В международния конкурс за първи и втори филми са включени игралният дебют на утвърдения документалист Тонислав Христов „Добрият шофьор“ и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, със „Златна роза“ за дебют. Сред игралните премиери ще бъдат още „Записки по българските предателства“ на Георги Дюлгеров, „Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, „Извън сезона“ на Иван Панев, „Блок“ на Тодор Мацанов, „Анна“ на Боримир Илков – Боно. Премиера ще има и филмът „С аромат на липа“ на живеещата в САЩ режисьорка Сиси Денкова.

    APH_04_copy.jpeg

     ЕДНА ПРОВИНЦИАЛНА БОЛНИЦА (2022, РЕЖИСЬОР ИЛИЯН МЕТЕВ) 

    Два премиерни български документални филма ще участват в международния документален конкурс. Това са фестивалният хит „Една провинциална болница“ на Илиян Метев и премиерния за света филм на режисьорите Николай Бошнаков и Джеки Стоев „Моят чичо Любен“, изключително любопитен портрет на художника Любен Стоев. Сред останалите премиерни документални филми са „Оловният войник“ на Костадин Бонев (филм за поета Александър Петров), „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер (филм за отишлия си без време актьор Йосиф Шамли), „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров, „Превал“ на Михаил Мелтев, „Ваклуш“ на Николай Василев (филм за духовния учител Ваклуш Толев), „Майор Томпсън“ на Жезко Давидов.

    Специално внимание ще отделим на детското кино. Младият режисьор Андрей Хадживасилев е селекционер на детската програма на фестивала и ще представи премиерно за София очаквания филм „Случаят Тесла“.

    Конкурсът за български късометражен филм ще бъде представен в няколко блока, прожектирани в кино „Люмиер“. За поредна година Доли медия студио осигурява наградата от 9 500 евро, от които 8 000 евро в услуги за режисьора на филма-победител.

    photo__Иво_Чупетловски_03_ST_K_s_nagradata.jpeg

     СТЕФАН КИТАНОВ С НАГРАДА ОТ ЧЕШКОТО ПОСОЛСТВО И ЧЕШКИЯ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР, СНИМКА: © ИВО ЧУПЕТЛОВСКИ  

    А кой ще бъде носителят на Наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното за 2023 година?

    Наградата на София ще бъде връчена на една от най-големите фигури в българското кино – оператора, режисьор и сценарист Радослав Спасов, заснел едни от най-емблематичните български филми на режисьори, сред които Рангел Вълчанов, Георги Дюлгеров, Едуард Захариев, Людмил Стайков, Киран Коларов.

    Вече обявихте, че председател на международното жури ще бъде Милчо Манчевски. Известни ли са останалите членове на журито в различните конкурсни програми?

    Членове на различните международни журита винаги са били активни фигури от филмовата индустрия. Сред тях ще бъдат режисьорите Агнешка Смочинска (Полша), Георги Овашвили (Грузия), Костадин Бонев (България), Александра Кочев (САЩ, България).

    Едно от огромните преимущества за почитателите на киното са срещите, които СФФ организира със световни кинознаменитости. Кои са гостите, с които публиката ще може да разговаря тази година?

    Изброените членове на журитата ще представят своите нови филми пред българската публика. Сред останалите гости ще отбележа за момента няколко имена – Фолкер Шльондорф, Кшищоф Зануси, Ян Сверак, Лех Ковалски, Джесика Удуърт, Дито Цинцадзе, Пиер Жалица. Любопитно завръщане в България ще направи възпитаникът на НАТФИЗ колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес – ще представим най-новия му игрален филм, както и ще си припомним дипломната му работа, реализирана в България.

    Всяка година СФФ предлага над 100 филмови заглавия. Разнообразието е огромно, но ако трябва да изберете три филма, които феновете не трябва да пропускат, кои ще са те?

    Трудно е да се изберат само три филма. Ще отбележа големите гали – на откриването с „Повелителят на горите“ – филмът-кауза на Фолкер Шльондорф, и стартиралият със световна премиера от Ротердам „Лука“ на Джесика Удуърт. „Мълчаливите близначки“ на Агнешка Смочинска е сред филмите-явления на изминалата година. Публиката ще бъде възнаградена с филмите: „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Тар“ на Тод Фийлд с блестящата Кейт Бланшет, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас („Златен лъв“ във Венеция), „Алкарас“ на Карла Симон („Златна мечка“ в Берлин), „Клондайк“ на Марина Ер Горбач.

    През 2020 г., когато се наложи 24-то издание на СФФ да бъде отложено, поради пандемичната обстановка в страната, стартирахте платена онлайн платформа за гледане на филми, селектирани за фестивала. Това беше много приятна инициатива, особено за живеещите извън София. Знаем какво е състоянието на киносалоните в малките населени места и отсъствието на богат избор от филмови заглавия. Да не говорим, че извън по-големите градове киносалони просто липсват. Планирате ли в бъдеще фестивалната програма и съпътстващите я събития да бъдат отново достъпни и онлайн?

    Обсъждаме възможна програма от филми, които да бъдат предложени онлайн. Но, ако я има, това не е водещото на този фестивал. Основният акцент е завръщането на физическата среща между кино, автори и публика в предпандемиен мащаб. Що се отнася до зрителите извън София, отново сме се погрижили да предложим пътуващо издание на фестивала, което още през март стартира с прожекции в Бургас, Пловдив и Варна, а през април ще посетим Велико Търново и Габрово. Програмата е с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и ще се постараем през годината да достигнем до нови дестинации, сред които и малки населени места без действащи стационарни киносалони.

     

    logo sbfd red s

    Контакти

    София 1504, България
    бул. "Дондуков" 67
    Телефон: +359 2 946 10 62
    e: kino@spisaniekino.com
    ЕКИП

     sbfd.down1